Az NBA floppolásának rejtélyét megoldó hatjegyű projekten belül

Ken Clark a tudományért tette.

2014 volt, és Clark, akkor a Southern Methodist University doktorandusa egy biomechanikai csoport része volt, amelyet a Dallas Mavericks tulajdonosa, Mark Cuban bízott meg tanulmányokkal – és talán javító – floppolás, a kosárlabda sötét, bájos művészete, hogy a játékvezetőket becsapják olyan hibákra, amelyek nem.

Mint minden kutató, az SMU csapatának is szüksége volt adatokra. Pontosabban ütközési adatok.Az alapgondolat, Clark a Guardiannak elmondta: “Mi lenne, ha csak elképzelnénk az embereket, mint a biliárdgolyókat, és onnan mennénk?” És Clark, kollégái és néhány szívós önkéntes diák egy kampusz laboratóriumában találták magukat, és újra és újra lecsaptak egymásról a lábukról, miközben az érzékelők minden halmot megragadtak.

“Nem problémákat akarnak okozni a laboratóriumnak, amennyiben dudoroknak és zúzódásoknak teszik ki a hallgatókat ”- mondja nevetve Clark, aki most a pennsylvaniai West Chester Egyetem kineziológiai professzora. “De ezt mondom: az ütközéseket úgy tervezték, hogy megismételjék a játékban zajló eseményeket.” Facebook Twitter Pinterest

Évekkel azután, hogy egy kubai tulajdonú vállalat hat számjegyű támogatást adott az SMU-nak egy örökös karikagyűjtemény kivizsgálása érdekében, amely zavarba hozza a játékvezetőket és a rajongók apoptikusak – flop vagy sem? – az iskola Mozgásszervi Laboratóriuma egy mulatságos és informatív videóban tette közzé eredményeit, amely lebontja mindazt, amit tudni akart a floppolás fizikájáról, de valószínűleg soha nem is gondolt volna megkérdezni:

Meglepően kevés erőre van szükség üssön ki egy álló helyzetű embert az egyensúlyából vagy teljesen kiegyenlítőjére, még akkora és erős valakit is, mint a Nemzeti Kosárlabda Szövetség tipikus játékosa – ami azt jelenti, hogy a floppolás nem olyan általános, mint azt az emberek feltételezik.

Ha egy játékos eldobja karokkal az ég felé fordulva, mintha éppen 500 méter szennyvízszagú csúfságon másznának át, hogy elmeneküljenek a Shawshank büntetés-végrehajtási intézet elől, akkor igen, valószínűleg lebuknak. lendület – ez felhasználható a cselekmény felismerésében, sőt, akár a rendőri felügyeletben is. Az NBA Kínában óvatosságra intő mese a Premier League | Marina Hyde További információ

“Az NBA-ben és az egyetemi kosárlabdában sportolók hihetetlenek” – mondja Clark. „De amikor nézed, ahogy találatot érnek el, nyilvánvaló, hogy néha úgy helyezkednek el, hogy a lehető legkevesebb erővel megbuktassák – és ez tapintatosan fogalmaz.Egyenesen fogalmazva, túlzásokkal ütköznek, és akkor esnek le, amikor általában nem kellene. Tehát mikor csapkodnak? Úgy éreztük, hogy ezt szigorú tudományos keretek között kezelhetjük. ”Mindenki floppol

Marcus Smart nem lépett aknára. Csak úgy nézett ki. A 2016-os Atlanta-Boston meccs során a Celtics gárdája – és a korabeli NBA floppolás elismert nagymestere – végigvonult az alapvonalon, hogy egy támadó visszapattanó helyzetbe hozza magát. A Hawks csatára, Kyle Korver csípőjével ütközött (ecsetelt?). Smart levegőn szállt, térdei a mellkasa felé szorultak, mint egy emelvénybúvár, és felnyögött, mintha Mike Tyson épp veséslövést kapott volna, és végül valahol a kosárfa közelében landolt. Manu Ginobili szimulációs képességeiről ismert volt karrierje során.Fotó: Guardian grafika

Smart nem tévedett. Az NBA-ben kétféle játékos létezik. Akik floppoltak, és akik még nem – még. LeBron James bukik. Chris Paul bukik. Stephen Curry papucsol. A Hoops történelem padlását Oscar-méltó erőfeszítések töltik be: egy Vlade Divac gyakorlása itt, egy Dwyane Wade zuhanása ott, egy igazán csodálatos támadás-védelmi kettős merülés Manu Ginobili és Raja Bell részéről, az Al Pacino-Robert DeNiro étkező arcának megfelelő flopingja off-on Heat.

„A flopok már régóta léteznek” – mondja Ronnie Nunn, az NBA korábbi játékvezetője és a liga tisztviselőinek igazgatója. „Még visszapattanó papucsunk is van! Dennis Rodman nagyon jól meg tudta ragadni ellenfele csuklóját, miközben felment, és úgy tűnt, mintha szabálytalanságot követnének el.Karl Malone bevezette a visszapattanások íves hátát – ha közelebb áll a kosárhoz, mint az embere, akkor úgy néz ki, mintha [hátul] tolták volna és mozgatták volna, még akkor is, ha az [ellenfél] alkarja soha nem lépett elő. ”

Nunn nevet. „A kosárlabda ravasz játék. A játékvezető megtévesztése szempontjából a floppolás a művészet és a kultúra része. ”A lebontás

A flopping technikai kifejezéssel is megcsalás. Egyfajta atlétikai Fyre Fesztivál jegy. A kosárlabda rajongói szeretik látni, hogy a jó fiúk megúsznak néhány jól időzített ersatz kapcsolatot; haragudnak, amikor a rossz fiúk ugyanazt a trükköt húzzák.

A játékosok, az edzők és az NBA front office nem különbözik egymástól.2012-ben a bajnokság felszámolva bejelentette, hogy a flopok – minden olyan fizikai cselekményként definiálva, amely úgy tűnik, hogy a játékvezetők szabálytalanságot okoznak egy másik játékossal szemben – figyelmeztetéseket kapnak az első alkalommal elkövetőkre, amelyet egy sor növekvő sorozattal követnek el. pénzbírságok az ismételt elkövetőkért.

“Azt hiszem, a floppolás során sok [vezérigazgató] volt fegyverben” – mondja Tommy Sheppard, a Washington Wizards vezérigazgatója, aki 26 éve dolgozik az NBA-ben. „Fegyverré vált, és igazságtalan előnynek tűnt. Ez nem fair. Ez nem helyes. Nem megy át a szemvizsgálaton.Tehát a bajnokság megpróbálta megszégyeníteni az embereket, hogy ne repüljenek. ”NBA 2019–20-as jóslatok: Los Angeles térnyerése és a szuper duók korszaka További információ

A floppolás leállításához azonban először észrevenni kell floppolás – definíció szerint mégis egy jó flop valós időben nem különböztethető meg egy valódi szabálytalanságtól. Nunn szerint a fikció és a tények elválasztása nem mindig egyszerű. Nem akkor, amikor a játékban a világ legrobbanékonyabb sportolói szerepelnek. És nem akkor, amikor a tisztviselők már egy adott pillanatban fél tucat különböző dolgot figyelnek.

Ezenkívül nem minden papucs tekinthető flopnak. Úgy tesz, mintha eltalálnák és lebuknának? Verboten. Úgy viselkedik, mintha egy alkar, amely soha nem érintette meg az arcát, majdnem levette a fejét? Nem-nem. De drámai fizikai virágzás hozzáteszi, ha valóban és valóban tévednek is?Ez csak „hívás eladása” – és az NBA jól áll vele.

„A díszítés a másik darab ennek” – mondja Nunn. „A játékosok arra használják őket, hogy megnyerjék azokat a hívásokat, amelyeket egyébként is meg fognak nyerni. Mondja, hogy van egy dribbler, aki a védő mellkasába teszi a karját. A támadó, aki támadójátékosként ütést dobott, kevésbé lehet rossz, mint a támadójátékos, aki karját használja, hogy előnyhöz jusson. ”A szemteszten túl

Írja be a kubai játékost.Kíváncsi és adatközpontú, 2013-ban egy új kéréssel kereste meg az SMU biomechanika professzorát, Peter Weyandot.

Lehet-e Weyand laboratóriumi vizsgálata felborulni, annál jobb csökkenteni a játékvezetői tippelést azáltal, hogy néhány alapvető irányelvet hoz létre az erő milyen szintjeiről, A sebesség és a méret hozzájárul a valódi bukásokhoz – különösen egy olyan bajnokságban, ahol a 200 fontnál kisebb súlyú őrök rendszeresen tekercselnek az első pálya játékosai fölé, több mint 50 fontra?

„Ha olyan magas szintű kapcsolattartó sportot nézel, mint a foci, kevés palacsintát látsz, ahol a srácok a hátukon kötnek ki ”- mondta akkor a Wall Street Journalnak kubai. „Mégis a mi sportunkban a srácok mindig a hátukon végzik.”

Weyand és csapata az atlétikai teljesítményre szakosodott – kutatták Usain Bolt egyedülálló lépését, Oscar Pistorius műlábait és hogyan hogy kevesebb mint két óra alatt lefusson egy maratont.Mégis, amikor elkezdték vizsgálni az atlétikai művészeteket, gyorsan rájöttek, hogy szűz tudományos területről van szó.

“Megnéztük a focival kapcsolatos sporttudományt – nyilván sok a floppolás” – mondta Clark. „Megnéztük a megcsúszások és a zuhanások biomechanikáját a mindennapi életben. Végignéztük az egész helyet. Nem volt sok odakint. ” Facebook Twitter Pinterest A Dallas Mavericks tulajdonosa, Mark Cuban megbízta a tanulmányt a floppolással. Fotó: Tony Gutierrez / AP

Az ürességgel szembesülve az SMU kutatói egy alapvető kérdéssel kezdték: mennyi erő kell ahhoz, hogy valakit egyensúlyba hozzon, vagy teljesen átgázoljon? Weyand csapata prediktív egyenleteket írt.Rétegből, PVC csövekből és horganyzott csövekből készítettek egy mechanikus próbabábut – becenevén „Gus” -, és egy párnázott, érzékelőkkel ellátott sárga oszloppal többször ledöntötték. Ugyanazt a sávot használták, hogy megdöntsék a fényvisszaverő érzékelőkkel felszerelt laboratóriumi önkénteseket.

“Szerettem volna egy [San Antonio] Spurs trikót felvenni Gusra” – mondta nevetve Weyand. – Talán Ginobili vagy valaki más, akiről ismert, hogy flopper. De a csoportban nem mindenki örült volna ennek – kicsit túlságosan is szorgalmazta volna, hogy [Mavericks] államközi riválisait odahelyezze. Nincs szójáték. ”

Mindhárom kísérlet ugyanazt a történetet mesélte el.Nem kell sok, ha valakit egyenesen állva kiüt az egyensúly – csak 50 font egy negyed másodpercig, nagyjából ugyanaz, mint sétálni vagy könnyedén kocogni valakivel.

Weyand, aki a Bates Főiskolán kosarazott, meglepődött volt. “Ha azt tapasztaltuk volna, hogy ez hatalmas mennyiségű erőt igényel, akkor feltételezhetjük, hogy valahányszor látni, hogy valaki elbukik egy NBA-meccsen, azt hamisítja” – mondja. – De nem – sok esetben, ha a védő csak nem mozgatja a lábát, akkor lefelé mennek. Több ezer töltés-blokk ütközést éltem át, és soha nem vettem észre, milyen egyszerű volt. ”Extra

Ezután következett az ember-ember ütközés. Egy ember futási rajtot kapott. A másik helyben maradt.A résztvevők ökölvívó fejfedőt és baseballfogó mellvédet viseltek, és egy párnázott atlétikai gödörszőnyegbe zuhantak.

“Szórakoztatóbb volt, mint veszélyes” – mondja Weyand. “Nagyon vastag szőnyegeink voltak.”

Végül valakinek kupát kellett viselnie? “Ha valaki valóban megduplázódott volna, vagy lövést készített volna [a lábak között], az köztudomású lett volna a laboratóriumban” – mondja.

A kutatók több száz ütközést rendeztek különböző sebességgel, magasságban. és szögek. Egyesekben az álló célpontoknak azt mondták, hogy természetes módon reagáljanak; másokban azt mondták nekik, hogy floppoljon. Az összes találatot egy 12 kamerás rendszerrel rögzítették, hasonlóan a videojátékok, például az NBA 2K mozgásrögzítő animációinak elkészítéséhez.

Ezen adatokat elemezve Weyand és a vállalat két legfontosabb következtetést vont le.Először is, természetes kétszemélyes ütközések során az álló helyzetben lévő fogadó karjaival hátrafelé zuhan – de nem felfelé, és természetesen nem elég magas ahhoz, hogy irányítsa a forgalmat egy repülőgép-hordozó pilótafülkéjén.

„Azok a nagyok, az NBA-ben látható gesztusok felett? – mondja Clark. „Ez nem természetes ellenmozgás. Ezt csinálják a flopperek. ”

Másodszor, az SMU kutatói megerősítették, hogy az emberi ütközésekre ugyanazok a fizikai törvények vonatkoznak, mint a biliárdgolyókra. Hogy hogy? Két objektum ütközésekor a teljes lendület konzerválódik – vagyis az álló objektum az ütközést követően nem nyerhet nagyobb lendületet, mint amennyit a mozgó tárgy elveszít.A flopokban azonban megnőtt a teljes lendület, ami egy árulkodó jel arra utal, hogy a flopperek valami extrát adnak az egyenlethez.

“Vagy ugrottak az ütközések után, vagy túlzott karhatás volt” – mondja Clark. „Akárhogy is, mérhetnénk is.” Tartós érték

Tanulmányukból kiindulva az SMU csoport ajánlásokat fogalmazott meg az NBA tisztviselőinek – és bárkinek, aki otthon nézi -, hogy Flop vagy Not hívásokat kezdeményezzen: p> Ellenőrizze, hogy a védő teste és lába áll-e;

Győződjön meg arról, hogy tényleges érintkezés történt;

Győződjön meg arról, hogy a védő válaszideje megfelelő – vagyis hogy nem ütközés előtt kezdjen lemenni, és ne késő utána;

Ellenőrizze, hogy a védő karja túlzottan felfelé mozog-e. felsőtest – mondja Clark. „Ez a fő ajándék.Valami valószínűleg nem szükséges. Azért teszik, hogy eladják. Lehet, hogy ez még mindig díjat jelent, de árulnak. ”

Ha ez mind nyilvánvalónak tűnik – kevésbé a Galileo a heliocentrikusságot szorgalmazza, mint a legújabb agyrázkódási tanulmány, amely megerősíti, hogy a fejbe kerülés rossz -, néha a tudományos módszer ismert területre vezet.

Ezenkívül Clarknak van egy potenciálisan forradalmi ötlete: használja fel az NBA minden arénájába telepített kifinomult mozgáskövető kamerák adatait a kérdéses játékos ütközések során konzervált vagy hozzáadott impulzus kiszámításához. jobb megjelölni azt, aki esetleg floppol.

“Sokat gondolkodtunk ezen” – mondja. „Sokat tudnak ezekről a játékosokról, és hogy milyen sebességgel haladnak folyamatosan.Attól függően, hogy a kamerák mennyire pontosak, hasonló számítások elvégzéséhez nincs szüksége olyan rendszerre, mint laboratóriumunkban. ”

De az NBA-nek egyáltalán szüksége van-e rendszerre? A flopellenes szabályok elfogadását követő első három évadban a liga állítólag összesen 87 figyelmeztetést és 13 bírságot osztott ki 73 játékosnak. A tavalyi szezonban ezzel szemben csak öt figyelmeztetést és nulla bírságot adtak ki.

A Nunn a csökkenést a javított tisztségviselésnek tulajdonítja. Sheppard szerint a körméret játékának hangsúlyozása azt jelenti, hogy kevesebb az alsó támadás és a peremet támadó hajtás – ami kevesebb lehetőséget jelent a hagyományos védekező gyakorlatokra is.

Ennek ellenére egyik ember sem hiszi, hogy a floppolás haldokló művészet.Ehelyett egyszerűen fejlődik. “Most még változatosabb flopjaid vannak” – mondja Nunn. “És több floppod van a támadó játékosoktól.” Lényegében: 2017-ben a Houston őrzője, James Harden azon képessége, hogy kétpontos szabálytalanságokat próbáljon kihúzni a hárompontos lövésekből, arra késztette a bajnokságot, hogy új hivatalnoki irányelveket fogadjon el. – mondja Sheppard. „Általában peer-to-peer, de néha a játékosok edzővé válnak és megtanítják. Annak a maroknyi meznek a megszerzése, vagy a könyök bedugása valakinek a hóna alá, és valahogy te vagy az, akit tartanak, vagy eltalálnak. Azok a srácok, akik ezt el tudják sajátítani, még egy-két évet kiszoríthatnak karrierjükből.Képernyők beállítása, szabálytalanságok rajzolása, extra birtoklás – ez értékes. ”

Ha Kubának ismét el kellene döntenie, hogy a floppolás elég értékes a kutatáshoz, még sok minden mást kell tanulmányoznia.

„ A az a körülmény, amelyet a laboratóriumban néztünk, az álló védő volt, támadó játékos érkezett, a legkontrolláltabb helyzet, így a számban legbiztosabbak lehettünk ”- mondja Weyand. – De a bíróságon történt sok ütközés nem ilyen. Vannak labdán kívüli válogatásai, tekercsei, amelyekben két játékos mozog. Ahhoz, hogy határozott válaszokat kapjunk ezekre, egy tényleges NBA-játékot kell [tanulmányoznunk]. Lehetséges? Persze. ”

Author: Adam5811