… Ray Freeman, az „őrült” menedzser és nyomdász elfelejtett története

A Brann rajongók Bergen őrültjének hívták, tapintású gesztusai és hollingje miatt. De módszere és személyisége olyan csodálatot nyert, hogy megérkezésétől számított két éven belül ő lett az első ember, aki díszpolgári státuszt kapott Norvégia második legnagyobb városában. Ő inspirálta Brannt 47 éven át tartó első Norvég Kupa-diadalukra. Ami egy olyan ember számára volt, aki csak 27 éves korában vállalta a munkát, és miután Brann sztárjátékosát, Roald Jensent eltiltották, amiért egy játékvezetőt felrúgtak a hátuljára.Carlos Kaiser, a futball legnagyobb embere | Rob Smyth További információ

Freeman tudott a lehető legjobbat kihozni az emberekből, és elhatározta, hogy a legtöbbet hozza ki magából. “Brann korábban használt külföldi edzőket, de nem sokáig, de amikor Ray jött, nagy tiszteletet kapott” – emlékezik vissza a Brann korábbi középpályása, Bjørn Dahl. – De nehéz volt. Sokat kellett futnod és edzened, és ő nagyon direkt parancsokat adott. Nem esküdött módon, de világossá tette, hogyan javított ki minket: “Nem, ne menj ide, menj oda, ezt meg kell tenned.” De nagyon nagy tiszteletet kapott, különösen a fiatalabb játékosok részéről, mert nagyon törődött velünk és nagyon javította a játékunkat. És kedves ember volt. Kemény edző, de kedves ember. ”

Freeman játékos karrierjét idő előtt egy lábtörés zárta le.A Cambridge Unitednél kezdődött, és Stevenage, Romford és San Diego Toros varázslatokat tartalmazott, ahol Pelé ellen játszott, és egy másik brazil világkupagyőztes, Vavá csapattársa volt. Menedzsere a San Diegóban George Curtis volt, aki Stevenage-ből ismerte, és aki később átveszi a norvég válogatott irányítását. Ő ajánlotta Freemant Brannnek 1972-ben, tudatában annak, hogy korábbi játékosa kiváló vezető és oktató: Freeman végül is a legfiatalabb ember lett, aki teljes edzői képesítést szerzett az FA-ban, 21 évesen végzett a tanfolyamot Bobby Robson vezetett.

Freeman magáévá tette a Brann kihívást. A klub nehézkes volt, amikor megérkezett, nem utolsósorban a hat hónapos felfüggesztés miatt, amelyet Jensenre szabtak ki azért, mert játékvezetőt indított az idény előtti fedett tornán.Jensen Norvégia egyik legkedveltebb sportolója volt, futballistáik közül elsőként keltett benyomást Nagy-Britanniában, akinek figyelemfelkeltő, de sérüléstől sújtotta a szívét. A trükkjei miatt „Kniksen” („Zsonglőr”) néven ismert, rajongói ünnepelték rajongó kacagásaiért: az egyik történet szerint a Rosenborg elleni győzelem során, amely kiesésre ítélte Brann fő riválisait, Kniksen levette a csizmáját és játszott zokniban, hogy elmélyítse Rosenborg megaláztatását. Annyira jó volt, hogy bár eltiltása azt jelentette, hogy 1972-ben csak 10 meccsen szerepelt, megnyerte a liga idénybeli játékosa díjat. Évekkel később, 1990-ben, az éves díjat hivatalosan Kniksenprisen névre keresztelték át.A menedzser képessége az volt, hogy elősegítse az összetartást és a szellemet, miközben javítja az egyént. “Különösen különleges volt számomra” – mondja Dahl. „Csak 17 éves voltam, amikor megérkezett. Látta, ahogy a fiataloknál játszom, és beillesztett a csapatba egy 33 éves ex-válogatott előtt! Nagyon sok technikára tanított. Nagy szerepe volt abban, hogy engem és más fiatal játékosokat jó futballistákká változtattunk. Facebook Twitter Pinterest Brann stadionja, a képen 2015-ben készült. Fotó: Erlend Vågane / GuardianWitness

„Nagyon szórakoztató csapat volt a részvétel. Megvolt a híres Kniksen. 33 éves volt, amikor visszatért Skóciából, és nem szeretett nagyon keményen edzeni. Annak ellenére, hogy Ray hat évvel fiatalabb volt nála, gyakorlásra kényszerítette.Emlékszem, amikor egyszer megküzdöttem Jensennel az edzésen, ő pedig utánam jött, és azt mondta: „Junior, soha többé ne csináld ezt.” Ray aztán egyenesen odajött hozzám, és azt mondta: „Bjørn, csak csináld újra.” Tehát megint megcsináltam. . És így kaptam meg Jensen úr tiszteletét. ”

Brann Freeman első idényében a bajnokság nyolcadik helyén végzett, de mindenkit elrohant a kupadöntőbe, ahol Rosenborg várt.Ez volt Brann közel fél évszázad legnagyobb meccse, és Freeman hatalmas döntést hitt. “Hét forduló volt az elsőtől a döntőig, és az első hatban játszottam, de ő kihagyott a döntőbe” – magyarázza Dahl. “Attól félt, hogy nem tudok megbirkózni egy teljes oslói stadionral [látogatottság: 17 700].

” Reggel elmondta, hogy valakit nagyobb tapasztalattal tölt be [Erling Mikkelsen] a döntőre.Szép módon tette. – Tapasztalattal kell mennem – mondta. „Fontos számunkra, be kell jutnunk Európába.” Nagyon szerette volna bejutni a Kupagyőztesek Kupájába, ahol azt remélte, hogy az Arsenal ellen sorsolhatunk. ” Freeman egy életen át rajongott a Tottenham Hotspurért.

Brann 1–0-ra verte a Rosenborgot, ez az eredmény Bergenben örömteli robbantást váltott ki, és Angliában még híreket is hozott. „Ismeretlen brit hódított Norvégiában” – harsogta a Goal magazin, amely megdicsérte Freemant, mert új utakat nyitott a brit edzők számára.

Freeman második szezonjában a klub látványosan debütált az európai versenyben. Nem az Arsenal ellen (Anglia képviselői abban az évben a Sunderland voltak), hanem a máltai ruha, a Gzira United ellen, akiket összesítésben 9-0-ra vertek.Brann a következő fordulóban 4-2-es vereséget szenvedett a Glentorantól. A Fiver: iratkozzon fel és kapja meg a napi futball e-mailt.

Freeman úgy döntött, hogy két év után visszatér Angliába a Brann-nál. Ő lett az első csapat edzője Cambridge-ben, ahol Brendon Batson szerepelt az általa vonzott játékosok között. “Alacsony volt a bizalmam, amikor éppen otthagytam az Arsenalt, de növelte az önbizalmamat, és rádöbbentette, hogy a Cambridge United-nél folytathatom a futballpályafutásomat” – emlékezett vissza Batson idén. „Örökké hálás leszek a pozitív tanácsaiért.”

Cambridge később előbb, 1974 novemberében gondnokmenedzserként léptette elő Freemant, aki teljes munkaidőben átadta az állást egy 32 éves Ron Atkinsonnak.Freeman azt szokta mondani, hogy Atkinson elbűvölte a klub igazgatóit azzal, hogy aktatáskával jelentkezett az interjúra.

Később Freemant visszacsábították Norvégiába, hogy irányítsa Friggot, mielőtt visszaköltözött Angliába, és egy másik felé fordította a kezét. kereskedelmi. Ennek is sikere volt, a finom bor szakértője és a Pieroth vállalat regionális vezetője lett. Később megnyitotta saját belső üzletét, amely nem meglepő módon „a szokatlan és érdekes szállítójaként” virágzott.

Author: Adam5811